TARIM SİGORTALARI 2025 YILI UYGULAMALARI
Tarım Sigortaları Havuzu tarafından kapsama alınacak ürünler, riskler, bölgeler ve işletme ölçekleri itibariyle Devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarları, her yıl Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenmektedir.
Bu bağlamda Devlet Destekli Tarım Sigortaları (TARSİM) 2025 yılı uygulamalarının yer aldığı "Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2025 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin 9308 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı" ile "Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 2024 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair 9310 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı" 25 Aralık 2024 tarih ve 32763 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu karar ile;
(1) Bitkisel ürünler ve mantar ürünü üretimi için dolu ana riski ile birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ve kara, hava, deniz taşıtının çarpma riskleri ile tarla ürünlerinde, sebzelerde ve çilek ürününde yaban domuzu ve geyik zararı, pamuk ürününde hasat döneminde miktar kaybına yol açan yağmur zararı, ayçiçeği ürününde kuş zararı ek riskleri dolu paketi halinde verilir. Bu sayılan risklere ilave olarak, isteğe bağlı olmak üzere;
a) Açık alanda yetiştirilen meyveler, yağgülü ve enginar için don riski,
b) Dolu ağı ve örtü ile destek (telli terbiye) sistemlerinde ve bu sistemlerin altında bulunan ürünlerde; dolu, dolu ağırlığı, kar ağırlığı, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını, kara, hava, deniz taşıtının çarpması riskleri,
c) Kiraz, incir ve üzüm ürünlerinde yağmur riski
ç) Şekerpancarı, çerezlik kabak, domates, biber, patlıcan, karpuz, kavun, patates ürünlerinde yeniden ekim dikim masrafı olarak ödenecek don zararı,
d) Altıntop, limon, mandalina, portakal ve üzüm ürünlerinde sıcak hava zararı riski,
ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı çiftçilerin, özlük, ürün ve arazi bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır.
(2)Meyve ağaçları, çay, asmalar ile bu ürünlerin fidanlarında ve süs bitkisi fidanlarında paket halinde; dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, kara, hava, deniz taşıtının çarpması, kar ağırlığı, sel ve su baskını riskleri, sadece fidanlarda yaban domuzu ve geyik zararı riski ile meyve ve bağ fidanlarında don riski ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında; Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı çiftçilerin, özlük, ürün ve arazi bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır.
(3)Köy bazlı verim sigortasıyla, kuru tarım alanlarında yetiştirilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek ve yağlık ayçiçeği ürünlerinden, dolu paketi dışındaki; kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinden kaynaklı verim azalışları, ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında; Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı çiftçilerin, özlük, ürün ve arazi bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır.
(4)Seralar için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ile kara, hava, deniz taşıtının çarpması, kar ağırlığı ek riskleri, seranın örtü malzemesi, konstrüksiyon (iskelet) kıymetlerinin doğrudan bir zarara uğraması sonucu enkazın sökülmesi, kaldırılması, temizlenmesi, taşınması masrafları paket halinde; ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında; Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı çiftçilerin, özlük, sera ve ürün bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır.
(5)Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı büyükbaş hayvanlar için ölüm riski ve ek olarak isteğe bağlı olmak üzere hırsızlık, terör, grev, lokavt, kargaşa ve halk hareketleri riskleri; ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında; mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır.
(6)Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı küçükbaş hayvanlar için ölüm riski ve ek olarak isteğe bağlı olmak üzere hırsızlık, terör, grev, lokavt, kargaşa ve halk hareketleri riskleri; ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında; mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır.
(7)Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı, kapalı sistemde üretim yapılan, biyogüvenlik ve hijyen tedbirleri alınmış tesislerde yetiştirilen kümes hayvanları ile açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanları için ölüm riski ve ek olarak isteğe bağlı olmak üzere terör, grev, lokavt, kargaşa ve halk hareketleri riskleri; ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında; mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır.
(8)Denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünleri için hastalık, yetiştiricinin kontrolü dışındaki kirlenme ve zehirlenmeler, fırtına, hortum, deprem, sel ve su baskını, kazalar, predatörler, alg patlaması nedeniyle meydana gelen ölüm riski ile isteğe bağlı olmak üzere;
a) Kafes ve ağlar için kazalar, predatör saldırısı, fırtına, hortum, deprem, sel ve su baskını,
b) Su ürünleri ile kafes ve ağlar için hırsızlık,
c) Terör, grev, lokavt, kargaşa ve halk hareketleri,
riskleri ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında; Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı olan işletmelerin; mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır.
(9)Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı, plakalı kovanlar için; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, kara, hava, deniz taşıtının çarpması, nakliye ile vahşi hayvan saldırısı riskleri; ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında; mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır.
Mevcut kapsama ilave olarak, 2025 yılında ilk defa;
(10) Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı, ipek böceği yetiştiriciliği (tohum, larva, ipek böcekleri ve kozaları) için; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, kara, hava, deniz taşıtının çarpması, ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar kapsamında; mevcut tesis, işletme ve yetiştiricilik bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat altına alınmıştır.
Bitkisel Ürün Sigortasında;
■ Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlı üretim kapsamında belirlenmiş olan ürünler ve lokasyonlarda, Bakanlık kayıt sistemlerinden gelen bilgiler baz alınarak poliçe primi üzerinden % 10 oranında "Tarımsal Üretim Planlaması" indirimi yapılmıştır.
■ % 5 olarak uygulanan "Sözleşmeli Üretim İndirimi" %15'e çıkartılmıştır.
■ Tarım ve Orman Bakanlığı Tarafından su kısıtının belirlendiği bölgelerde, Bakanlıkça belirlenen kriterlere uygun üretim yapan üreticilerimizin Devlet Destekli Tarım Sigortası yaptırmaları halinde; Tarım ve Orman Bakanlığı Kayıt Sistemlerinden gelen bilgi doğrultusunda, poliçe primi üzerinden %10 oranında "Su Kısıtı Desteği" İndirimi yapılmıştır.
■ Birinci derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için % 5 oranında üyelik indirimi yapılmıştır.
■ Tarla ürünleri, sebzeler, fidanlar ve çilekte "Geyik Zararı" teminat altına alınmıştır.
■ Patates ürününde, ürünün fide yapraklanma döneminde yeniden ekim dikime neden olan don zararı teminat kapsamına alınmıştır.
■ Mantar ürünü teminat kapsamına alınmıştır.
Köy Bazlı Verim Sigortasında;
■ Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortasının adı, "Köy Bazlı Verim Sigortası" olarak değiştirilmiştir.
■ Devlet Prim Desteği Oranı % 60'dan % 70'e çıkarılmıştır.
■ Ayçiçeği (Yağlık) ürünü Köy Bazlı Verim Sigortasında teminat kapsamına alınmıştır.
■ % 10 oranında "Tarımsal Üretim Planlaması" indirimi yapılmıştır.
■ % 5 olarak uygulanan "Sözleşmeli Üretim İndirimi" %15'e çıkartılmıştır.
■ Birinci derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için % 5 oranında üyelik indirimi yapılmıştır.
Gelir Koruma Sigortası;
■ Buğday ürününden sonra Arpa ürünü de Gelir Koruma Sigortasında teminat kapsamına alınmıştır.
■ % 10 oranında "Tarımsal Üretim Planlaması" indirimi yapılmıştır.
■ %10 oranında "Su Kısıtı Desteği" İndirimi yapılmıştır.
■ % 5 olarak uygulanan "Sözleşmeli Üretim İndirimi" %15'e çıkartılmıştır.
■ Birinci derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için % 5 oranında üyelik indirimi yapılmıştır.
Sera Sigortasında;
■ % 10 oranında "Tarımsal Üretim Planlaması" indirimi yapılmıştır.
■ % 5 olarak uygulanan "Sözleşmeli Üretim İndirimi" %10'a çıkartılmıştır.
■ Birinci derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için % 5 oranında üyelik indirimi yapılmıştır.
■ Seralarda yapılan risk inceleme çalışmalarına esas ölçüm toleransı; Tarım ve Orman Bakanlığı'nca belirlenen kayıt sistemlerinde bulunan sera alanının en çok %10'u olarak kabul edilir.
■ 5. Risk kategorisinde olan seralara "fırtına" teminatı eklenmiştir.
Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortasında;
■ Tarım ve Orman Bakanlığı Üretim Planlamasında yer alan Süt ve Besi Havzası İllerinde, Bakanlık kayıt sistemlerinden gelen bilgiler baz alınarak poliçe primi üzerinden %10 oranında "Tarımsal Üretim Planlaması" indirimi uygulanmıştır.
■ Sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için uygulanacak usul ve esaslar çerçevesinde, "sözleşmeli üretim yönetim sistemine kayıtlı olarak", doğrudan alıcı ile ya da üyesi veya ortağı olduğu tarımsal amaçlı örgüt kanalıyla sözleşmeli olarak tarımsal üretim yapan gerçek veya tüzel kişilere ait hayvanların sigorta edilmesi halinde poliçe primi üzerinden % 5 olarak uygulanan Sözleşmeli Üretim İndirimi, % 10'a çıkarılmıştır.
■ Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortalarında Geniş Kapsamlı tarifelerde uygulanmakta olan "Arilik İndirimi" Oranı % 10'dan % 15'e çıkarılmıştır.
■ Dar Kapsam 2 tarifesinde ( 20 ay ve üzeri dişi süt sığırları için) % 15 oranında 'Arilik İndirimi' yapılmıştır.
■ Dar Kapsam 2 (20 Ay ve üzeri dişi süt sığırlarının) tarifesinde, yavru atma teminatı eklenmiş ve tarife fiyatı revize edilmiştir.
■ Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortalarında, teminat kapsamındaki, "Zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler" maddesi "Zehirlenme" olarak revize edilmiştir.
■ Damızlık ve süt sığırlarında ve mandalarda sigortalanma süresi 7 yaşından 9 yaşına kadar arttırılmıştır.
■ Büyükbaşta, sadece Geniş Kapsamlı tarifelerde % 15 oranında uygulanmakta olan '1-30 baş ölçekli işletme indirimi', Dar Kapsamlı-2 (20 ay ve üzeri süt sığırları) tarifesinde de uygulamaya alınmıştır.
■ Birinci Derece Tarımsal Amaçlı Örgütlerde (Birlikler, kooperatifler, yetiştirici birlikleri vb.) toplu şekilde poliçe düzenlenmesi halinde uygulanacak indirim oranlarındaki hayvan sayısı aralıkları düşürülerek yetiştiriciler lehine revize edilmiştir.
■ Büyükbaş Hayvan Hayat Dar Kapsam 2 tarifesinde (20 ay ve üzeri süt sığırları için) Devlet Prim Desteği Oranı %50'den %60'a çıkarılmıştır.
■ Birinci Derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için %5 oranında üyelik indirimi yapılmıştır.
Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortasında;
■ Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlı üretim kapsamında belirlenmiş olan küçükbaş hayvancılık işletmelerinde, Bakanlık kayıt sistemlerinden gelen bilgiler baz alınarak poliçe primi üzerinden %10 oranında "Tarımsal Üretim Planlaması" indirimi uygulanmıştır.
■ % 5 olarak uygulanan Sözleşmeli Üretim İndirimi, % 10'a çıkarılmıştır.
■ Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortalarında Geniş Kapsamlı tarifelerde uygulanmakta olan "Arilik İndirimi" Oranı % 10'dan % 15'e çıkarılmıştır.
■ Dar Kapsam 2 tarifesinde (12 ay ve üzeri dişi hayvanlar için) % 15 oranında "Arilik İndirimi" yapılmıştır.
■ Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortalarında, teminat kapsamındaki, "Zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler" maddesi " Zehirlenme" olarak revize edilmiştir.
■ Birinci Derece Tarımsal Amaçlı Örgütlerde (Birlikler, kooperatifler, yetiştirici birlikleri vb.) toplu şekilde poliçe düzenlenmesi halinde uygulanacak indirim oranlarındaki hayvan sayısı aralıkları düşürülerek yetiştiriciler lehine revize edilmiştir.
■ Birinci Derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için % 5 oranında üyelik indirimi yapılmıştır.
Kümes Hayvanları Hayat Sigortasında;
■ Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlı üretim kapsamında belirlenmiş olan kanatlı hayvan işletmelerinde, Bakanlık kayıt sistemlerinden gelen bilgiler baz alınarak poliçe primi üzerinden % 10 oranında "Tarımsal Üretim Planlaması" indirimi getirilmiştir.
■ % 5 olarak uygulanan Sözleşmeli Üretim İndirimi, %10'a çıkarılmıştır.
■ Birinci Derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için % 5 oranında üyelik indirimi yapılmıştır.
Su Ürünleri Hayat Sigortasında;
■ Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlı üretim kapsamında belirlenmiş olan su ürünleri işletmelerinde, Bakanlık kayıt sistemlerinden gelen bilgiler baz alınarak poliçe primi üzerinden % 10 oranında "Tarımsal Üretim Planlaması" indirimi getirilmiştir.
■ % 5 olarak uygulanan Sözleşmeli Üretim İndirimi, %10'a çıkarılmıştır.
■ Birinci Derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için % 5 oranında üyelik indirimi yapılmıştır.
■ Bakanlığımızın küçük ölçekli işletmeleri destekleme politikaları çerçevesinde; Yetiştiricilik Belgesindeki Tesis Proje Kapasitesine göre 50 ton ve üzeri üretim kapasitesine sahip işletmelerde ayrım yapılmıştır.
Arıcılık Sigortasında;
■ Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlı üretim kapsamında belirlenmiş olan arıcılık işletmelerinde, Bakanlık kayıt sistemlerinden gelen bilgiler baz alınarak poliçe primi üzerinden % 10 oranında "Tarımsal Üretim Planlaması" indirimi getirilmiştir.
■ % 5 olarak uygulanan Sözleşmeli Üretim İndirimi, %10'a çıkarılmıştır.
■ Birinci Derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için % 5 oranında üyelik indirimi yapılmıştır.
İpek Böcekçiliği Sigortası;
■ "İpek Böcekçiliği Sigortası" 2025 yılında ilk defa Devlet Destekli Tarım Sigortaları branşlarına dahil edilmiştir.
■ Tarım ve Orman Bakanlığı Kayıt Sistemlerine (İKS) kayıtlı, Tabla, Kerevet ve Yer Beslemesi şeklinde beslenen 'Tohum, larva (tırtıl), ipek böcekleri ve kozalarında', Fırtına, Hortum, Yangın, Heyelan, Deprem, Taşıt Çarpması, Sel ve Su Baskını riskleri nedeni ile meydana gelen zararlar, İpek Böceği Genel Şartlar ile Tarife ve Talimatlar çerçevesinde teminat kapsamına alınmıştır.
■ Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlı üretim kapsamında belirlenmiş olan ipekböceği işletmelerinde, Bakanlık kayıt sistemlerinden gelen bilgiler baz alınarak poliçe primi üzerinden % 10 oranında "Tarımsal Üretim Planlaması" indirimi getirilmiştir.
■ % 10 oranında "Sözleşmeli Üretim İndirimi" getirilmiştir.
■ Birinci Derece Tarımsal Örgüt Belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için % 5 oranında üyelik indirimi getirilmiştir.
Kadın çiftçilere % 10 oranında, 40 Yaş altı çiftçilerimize % 5 oranında, Engelli çiftçilerimize % 5 oranında, Şehit ve Gazi yakınlarımıza % 5 oranlarında prim indirimi uygulanmasına devam edilecektir.
Devlet prim desteği; 9308 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında belirlenen riskler için tüm branşlarda, sigorta primi tutarının % 50'si oranında uygulanacaktır. Ayrıca;
- Açık alanda yetiştirilen meyveler, yağgülü, enginar, şekerpancarı, çerezlik kabak, domates, biber, patlıcan, karpuz, kavun, patates ürünleri ile meyve ve bağ fidanlarında, birinci fıkrada belirtilen orana ilave olarak, sadece don riski primine bu desteğin 1/3'ü oranında ek prim desteği,
- Sigorta priminin; köy bazlı verim sigortasında %70'i, büyükbaş dar kapsamlı-2 (20 ay ve üzeri dişi süt sığırlarının) sigorta tarifesinde ise; %60'ı oranında prim desteği sağlanacaktır.
Üreticilerin, tarım sigortası prim desteğinden yararlanabilmesi için Bakanlığımızca belirlenen kayıt sistemlerine kayıtlı olmaları ve bu kayıtlarını her yıl güncellemeleri gerekmektedir.