T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YEMDE İLK ADIM; SÜT OTU YAYIM PROJESİ

Yayın Tarihi : 29.09.2020

YEMDE İLK ADIM; SÜT OTU YAYIM PROJESİ

Bakanlığımızca "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Programı" kapsamında İl Müdürlüğümüzce Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinesiyle hazırlanan "Yemde İlk Adım; Süt Otu Yayım Projesi" gereğince 29 Eylül 2020 tarihinde Çiftçi Eğitim ve Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

İl Müdürlüğümüz Toplantı Salonunda gerçekleştirilen eğitim toplantısına İl Müdür Yardımcısı İbrahim BAYKAL, İlgili Şube Müdürleri, Teknik personel, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Çayır-Mera ve Yem Bitkileri Biriminde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Necda ÇANKAYA, Ziraat Mühendisi Kadir İSPİRLİ, Ziraat Yüksek Mühendisi Fatih ALAY ve çiftçilerimiz katıldı.

Toplantıda kısa bir konuşma yapan İl Müdür Yardımcısı İbrahim BAYKAL "Yem bitkileri tarımında alternatif olarak Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve 2018 yılında tescil edilen ve tohumluğu aynı enstitüden getirilen İlkadım İtalyan Çimi çeşidini ilimizde yaygınlaştırmak ve yetiştiricilerimize göstermek amacıyla 10 çiftçimize 5'er dekar olmak üzere toplam 50 dekar alanda bu çeşidi ektireceğiz. Yem bitkileri tarımı içerisinde ekim nöbetine girerek kaliteli kaba yem açığının giderilmesinde rol oynayacak bu çeşit, vejetasyon süresinin kısa olması, hızlı ve kuvvetli bir büyüme karakterine sahip olması, birden fazla biçim alınması, serin iklim bitkisi olması, karbonhidrat içeriğinin yanında protein oranın yüksek olması ve kolay sindirilebilme özelliği gibi özelliklerinden dolayı hayvan yetiştiriciliği için önemli bir yem bitkisidir. Yine bu yem bitkisi kuru ot ve silaj olarak, günlük yeşil biçilerek ve otlatma yapılarak değerlendirilebilme özelliğine de sahiptir. Bu özelliklerinden dolayı bu yem bitkisi hem süt ve hem de besi hayvanlarında verim artışında önemli katkılar sağlayacaktır. Bu projenin başarılı ve hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Toplantıda Ziraat Yüksek Mühendisi Dr.Necda ÇANKAYA "İlkadım İtalyan Çimi Çeşidi Yetiştiriciliği" Konusunda bir sunum yaptı.

Sunumda; İtalyan Çiminin Islah ve Üretimi, Tohum ve Çeşit Özellikleri, İklim ve Toprak İstekleri, Toprak İşleme ve Gübreleme, Olgunlaşma ve Hasat, Hastalık ve Zararlılarla Mücadele, İtalyan Çimi Yetiştiriciliğinde Görülen Sorunlar ve Çözüm Önerileri konu başlıklarında ayrıntılı olarak bilgi aktarımında bulunuldu. Çiftçilerimizin yöneltmiş oldukları sorular cevaplandırıldı.

Toplantı Karadeniz Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve 2018 yılında tescil edilen İlkadım İtalyan Çimi çeşidinin tohumlukları proje yararlanıcısı üretim yapacak çiftçilerimize dağıtılarak sona erdi.