T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Türkiye’de 7 bölgede organize edilen Atıl Tarım Arazilerinin Üretime Kazandırılması Çalıştayı’nın Beşincisi Çorum’da Yapıldı.

Yayın Tarihi : 28.11.2018

Atıl Tarım Arazilerin Üretime Kazandırılması ile Arazi Bankacılığı Sisteminin Kurulması ve Mevzuat Hazırlama Çalıştayı 17 İlin Katılımıyla İlimiz Koordinatörlüğünde Tarım Reformu Genel Müd Yrd Dr Metin TÜRKER, Arazi Edindirme Daire Başkanı İmam Ali ÖZCAN, İl Müdürümüz Orhan SARI, Akademisyenler, Kurum Amirleri,Sivil Toplum Kuruluşları, Meslektaşlar katılmıştır. 2 gün süreli 22-23 Kasım 2018 tarihinde Anitta Otel’de gerçekleştirilmiştir.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan İl Müdürümüz Orhan Sarı, sahadan gelen mühendislerin önerilerinin kendileri için değerli olduğunu belirterek arazi bankacılığı üzerine son yıllarda iyi araştırmalar yapıldığını belirtti. Arazi bankacılığına geçilmesi için ülkemizin geç kaldığını belirterek en önemli sorunun miras hukukundan kaynaklandığını söyleyen İl Müdürümüz Orhan SARI, “Dünya ile rekabet edebilmek için ilk olarak arazi bölünmeleri sorununu çözmemiz gerekiyor. Bizim çiftçimizin ülkemizdeki arazi büyüklüğü ortalama 60 dekar seviyesinde. Bu oran İspanya’da 248 dekar, İngiltere’de 480 dekar, ABD’de ise 1000 dekar civarındadır. Bu arazilerde dünya ile rekabet etme şansımız yok” diye konuştu.

Arazilerde olduğu gibi hayvancılıkta da işletme büyüklüklerinin önemli hale geldiğini belirten İl Müdürümüz Orhan SARI, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde 10 dönüm arazisi olan da, 2 ineği olan da, 1000-2000 dönüm arazisi olan da, 500 büyükbaşı olan da işletme kabul ediliyor. Çiftçiliğin artık kimseyi mağdur etmeden meslek haline gelmesi gerekiyor. Bakanlık olarak bu konuyu ilgili yerlere anlatmalıyız. Bu işletmeleri ne kadar büyütür isek insanımızın refahı da o denli artabilir. Önemli kararların alınacağına inandığımız çalıştayımıza destek veren, katkı sağlayan kişi, kurum ve kuruluşlara, ayrıca ilimize teşrif eden misafirlerimize teşekkür ediyorum”

Çalıştayda daha sonra Daire Başkanı İmam Ali Özcan, Genel Müdür Metin Türker, AB Uzmanı Erdal Erol, İl Koordinatörü Murat Yemenici, Prof. Dr. Adnan Çiçek birer sunum yaptı. Programda yemeğin ardından yapılan öğleden sonraki bölümünde ise 5 ayrı masada ilgili kişilerin katılımı ile çeşitli toplantılar gerçekleştirildi.

Çalıştay gün boyu devam eden masa çalışmalarının ardından görüşülen dokümanlar ve çözüm yaklaşımların masa modülatörlerince sunumunun yapılmasının ardından son buldu.