T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Hayvancılığın Gelişmesi İçin Merinos Irkı Koyun Tercih Edilmeli

Yayın Tarihi : 12.02.2018

İl Müdürümüz Orhan Sarı, İl Genel Meclisi'nde Et Irkı Koyunculuğun Geliştirilmesi Projesi ve Danelik Mısır ve Silajlık Mısır Yetiştiriciliğinin genel durumu ile ilgili sunum yaptı.

Merinos ırkının avantajlarıyla ilgili bilgi veren İl Müdürümüz Orhan Sarı, "Değişik çevre koşullarına adaptasyon yeteneği  yüksektir. Merinos ırkı adaptasyon genetiği olarak dünya çapında melezlemesi yapılmaktadır. Hastalıklara karşı dirençli ve yaşama gücü fazla bir ırktır. Kuzuların verimi ve büyüme hızı Akkaramana göre yüksektir. Döl verimi oldukça yüksektir. İkizlik oranı %70- 80'dir. Kurak meralardan en iyi yararlanabilen koyun ırklarındandır. Bakım ve beslenme şartları iyi olan koyunlar 2 yılda 3 defa doğum yaparken merinos 1 yılda 2 defa doğum yapabilmektedir." dedi.

Merinos ırkı koyun verim, üreme, bakım besleme, çevreye uyum, kuzularının besi performansı, kuzuların pazarlanması, et lezzet ve kalitesi, vb. özelliklerine bakıldığında 200 adet Akkaraman koyunundan elde edilen kazancın 100 adet Merinos ırkı koyun ile elde edilebildiğinin altını çizen İl Müdürümüz Orhan Sarı, "Merinos ırkı 5 yıl boyunca kesintisiz yüksek verim verirken akkaraman ırkının düşük olan verim gücü ise 3. yıl sonunda verimden düşmeye başlamaktadır. Ülkemizde son yıllarda yaşanan et açığı ve buna bağlı ithalatı gündemde iken ülkemiz hayvancılığının geleceği için merinos ırkı koyun tercih edilmelidir." diye konuştu.

Çorum'da mısır yetiştiriciliğinin neden tercih edilmesine de değinen İl Müdürümüz Orhan Sarı, şunları söyledi: Bazı bölgelerde yeni sulamaya açılan alanlarda sulama imkânlarının yaygınlaşmasıyla üreticiler buğday, arpa gibi tahıl ürünlerinden daha çok gelir getiren mısıra yönelmeye başlayacaktırlar. Bu piyasa araştırması ile "Neden Çorum'da mısır olmasın" dedik. İlimizde toplam mısır ihtiyacı yem fabrikaları için yaklaşık 75 bin ton/yıl, kendi yemini yapan çiftlikler için 125 bin ton/yıldır. Toplam olarak 200 bin ton/yıl ihtiyaç bulunmaktadır. Çorumun ihtiyacı olan dane mısır için 200.000 hektar alanda ekiliş yapmalıyız.