T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Hedefimiz; Damızlık Küçükbaşta Aranan Şehir Olmak

Yayın Tarihi : 26.01.2018

İl genelinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan üreticilerle sektörün sorunlarının görüşülmesi ve İl Müdürlüğümüzün üzerinde çalıştığı projeler hakkında bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla toplantı düzenlendi. Toplantıya İl ve ilçelerimizde Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan 200 üretici katıldı.

İl Müdürümüz Orhan Sarı; toplantıya katılan üreticileri selamlaması ve kendini tanıtmasının ardından, İlimizde ilk defa küçükbaş hayvan yetiştiricileri bir araya getirilerek karşılıklı fikir alışverişinde bulunuluyor. İl Müdürlüğü olarak her üreticimizle görüşerek sorunlarını bilmemiz, görüş ve önerilerinize önem verdiğimizi vurgulamak istiyorum. Sizlerin sorunlarınızın bir kısmını biliyorum. Bu konuların başında meralar geliyor. Göreve başlamamla birlikte önem verdiğim ve çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdığımız konular meralarımızın ıslahı ve arazi toplulaştırma geliyor. Meralar hayvancılık için çok önemli. Ülkemizin et ihtiyacını karşılayabilmemiz ve üreticilerimizin daha az girdi ile kazançlı bir üretim yapmalarının temelinde ıslah edilmiş verimli meralarımız geliyor. Bunun yanı sıra mevcut hayvan ırkımızı da iyileştirerek daha verimli olan ırklara çevirmemiz gerekiyor. Dedi.

İl Müdürümüz Orhan Sarı konuşmasının ardından "İlimizde Et Irkı Koyunculuğun Geliştirilmesi Projesi" konusunda üreticilere sunum yaparak merinos yetiştiriciliği ve merinos ırkının önemi konusunda üreticilere bilgi verdi.

Katılımcılar arasında bulunan merinos ırkı koyun yetiştiricileri de merinos yetiştiriciliği konusunda düşüncelerini paylaşarak merinos ırkının çok isabetli bir karar olduğunu ilimizde çoğalması gerektiğini uygun bakım şartları sağlandığı takdirde 100 başlık merinos sürüsünden elde edilen gelirin diğer ırklardan oluşan 200 başlık koyuna denk geldiğini dile getirdiler.

Kılıçören Köyünden Sami Kantar 4 yıl önce 35 başla merinos üretimine başladığını ve şuan da 300 baş merinos koyunu olduğunu söyledi. Yetiştirmiş olduğu hayvanlarını 8 aylık olunca il dışına tanesi 1100 TL. den sattığını, merinosun yetiştiriciliğinin çok karlı bir iş olduğunu belirtti.

Sunumun ardından Küçükbaş hayvan yetiştiricileri ahır yapımı, desteklemeler, küpe ücretleri gibi konularda sıkıntılarını dile getirdiler. Özellikle hayvan besleme ve bakım konularında yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek bu konularda eğitimler düzenlenmesi talebinde bulundular. İl Müdürümüz Orhan Sarı; üreticilerin sorunlarını tek tek dinleyerek kurumumuzla ilgili olan konularda üreticilere bilgiler verdi.

İl Müdürümüz Orhan Sarı; Bizim bildiğimiz sizlerin de dile getirdiği küçükbaşta ana sorunumuz bakım ve besleme. Bu konuda eğitimlere ağırlık verilerek, çalışmaların artarak devam edeceğini ve üreticileri destekleyeceklerini söyledi.

Bundan sonraki çalışmalarda üreticilerimizin 24 saat hizmetinde olacaklarını, sahada tüm üreticilerimizi ziyaret ederek teknik personellerimizle üreticilerimize yol göstereceklerini, nerede yeni bir uygulama varsa Çorum çiftçisinin hizmetine sunacaklarını belirtti.

İl Müdürümüz Orhan Sarı; mevcut koyun ırkımızın kötü olmadığını dile getirerek, daha üstün ırklarla bunu geliştirmemiz gerekiyor, bu konuda merinos ırkı ön plana çıkıyor. Büyük şehirlerde Merinos Koyunu lezzet ve verim olarak tercih ediliyor. Ülkemizin hem et, hem de damızlık ihtiyacını karşılayabilmek için İlimizde merinos ırkını çoğaltarak, Çorumu Merinosun damızlık merkezi haline getirecek, diğer illerin talebi olan damızlık ihtiyacını karşılamada tercih edilen bir il olması için gayret göstereceklerini söyledi.

Üreticiler projenin heyecan verici olduğunu, bu toplantıların zaman zaman tekrarlanması gerektiğini söylediler. İl müdürüne kendilerini ilk defa bir araya getirdiği için teşekkür ettiler.