Sayın Valimiz Doç. Dr. Zülkif DAĞLI başkanlığında, Vali Yardımcımız Tamer ORHAN, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim AŞGIN, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet BEKTAŞ, DOKAP Başkanı Hakan GÜLTEKİN, AKP İl Başkanı Av. Murat GÜNAY, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep ÇIPLAK, Çorum Ticaret Odası Başkanı Çetin BAŞARANHINCAL, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz
KAYA, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Naki ÖZKUBAT, Ziraat Odası Başkanı Adem ÖZDEMİR, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Birol ALANBAY, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şaban SARICA ve Projeden faydalanan çiftçilerimizin katılımları ile Seracılığın Geliştirilmesi Projesi ile Çiğ Sütün Uygun Koşullarda Üretimi Projesi gerçekleştirildi.
Projeler hakkında açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin; Bildiğiniz üzere tarım ürünlerinin en belirgin özelliği, yılın belirli dönemlerinde ürün vermeleridir. Bu nedenle ürünün normal mevsimi dışında üretilip tüketilebilmesi, çok eski zamanlardan beri insanlar için daima ilgi çekici olmuştur. 555.537 ha tarım arazisi bulunan ilimizde 13.501 ha alanda sebze ziraati, 12.079 ha alanda ise meyve, baharatlı bitki ziraati yapılmakta, örtü altı tarım ise 562 dekar alanda gerçekleştirilmektedir. Marul, hıyar, domates ve karnabahar ilimiz örtü altı tarımında en başta gelen sebzelerdendir. Seracılık doğanın zorluklarına meydan okuyarak her mevsimde bereketin kapısını aralar. İnsan elinin her yere ulaştığı günümüz koşullarında, seracılık adeta baharı kışa, geceyi gündüze çevirmenin sanatı olmuştur.
Biz de bunun farkında olarak ilimizde seracılığı geliştirmek amacıyla, maliyeti toplamda 5.533.132 TL olan ve %70 DOKAP desteği, %30 çiftçi katkısı ile “Seracılığı Geliştirme Projesi” ni gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu proje ile 18 çiftçimize 1’er dekar alanda olmak üzere 18 dekar sera alanı kurulumu gerçekleştirilmiştir. Bunun yanında hayvancılık da tarımın ayrılmaz bir parçası, geçmişten gelen mirasın devamlılığıdır. Hayvancılık, ilimiz için önemli bir geçim kaynağı olmasının yanında temel besin kaynaklarını oluşturması açısından da oldukça önemlidir. İlimizde yaklaşık 205.800 adet büyükbaş hayvan ve 308.207 adet küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Bu değerlerle ilimiz Türkiye’de büyükbaş hayvan sayısı bakımından 29., küçükbaş hayvan sayısında 54. Sırada bulunmaktadır. Temennimiz bu sayılarla birlikte üretimin artması, artan sayıların ihracatımıza yansıması, ilimizin üretimde daha üst sıralara taşınmasıdır. Değerli katılımcılar, tarım ve hayvancılık birbirinin ayrılmaz parçası ve bütünleyicisidir. Her ikisi de milli servetimiz, geçmişten gelen mirasımız, geleceğe olan umudumuzdur. Bizler bunun bilincinde olarak çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Gelecekte de devletimizin verdiği teşvikler çiftçilerimizin gayretleriyle buluşmaya devam edecek, sonuçta kazanan ilimiz, ülkemiz olacaktır.
Bu hususta da, toplam maliyeti 3.436.400 TL olan %70 DOKAP bütçe desteği ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği katkılarıyla “Çiğ Sütün Uygun Koşullarda Üretimi Projesi” gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında 29 adet 300 lt, 20 adet 500 lt, 5 adet 1 ton, 2 adet 12 ton kapasiteli süt tankı alımı yapılmıştır. Süt tankları teknolojik birer araç olmalarının yanında, aynı zamanda süt üretiminin kalitesini ve güvenilirliğini de temsil etmektedirler. Saklama koşulları ne kadar iyi olursa, sofralarımıza o ürün o kadar sağlıklı ulaşır. Bizler biliyoruz ki çiftçilerimizin toprağa attığı her bir tohum, sofralarımıza ulaştırılan sağlıklı her bir ürün gelecek nesillere umut olacaktır. Bundan sonra da devletimizin verdiği teşvikler değerli çiftçilerimizin emekleriyle buluşmaya devam edecek, geleceğe kurulan köprü hiç bitmeyecektir. Bu projelerimizin gerçekleşmesinde desteklerini esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere Sayın Bakanımıza, Sayın Valimize, Sayın Milletvekillerimize, DOKAP Başkanımız ve ekibine şükranlarımı arz ediyorum. Projelerimizin çiftçilerimize, ilimize hayırlı olmasını diliyor, hepinizi içtenlikle selamlıyorum. Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun dedi.